27 Şubat Pazar günkü toplantımızda eserlerimizin telif haklarını nasıl koruyabileceğimizi konuğumuz Joanna Butler ile birlikte konuştuk. Joanna Butler, grup üyelerimize eserlerini çalınmaya ve internet üzerinde izinsiz kullanımına karşı nasıl koruduğunu gösterdi. Sunumunun sonunda eserlerini internet üzerinde nerelerde kullanıldığını gösteren Digimarc adlı yazılımı tanıttı. Bu yazımızda toplantımızda konuşulan tüm korunma yöntemlerini tartışacağız.
1. Watermark
Watermark, filigran anlamına gelen ve eserinizin üzerine yerleştirdiğinizde kopyalansa bile eser sahibini tanıtan logo, yazı, internet sitesi, eser sahibinin adı vb şekildeki ögelerdir. Genelde internet üzerinde paylaşılan eserlerde kullanılır.
Joanna kendi eserlerinde kullandığı watermarkları bir şablon halinde tüm eserlerinde aynı şekilde uyguladığını belirtti. İnternet sitesi, instagram, linkedin gibi farklı platformların her biri için ayrı şablonları bulunduğunu gösterdi. Bu şablonların içerisinde eserin üzerinden akan ince çapraz çizgiler, internet sitesi veya logosu, alt kısımlara sosyal medya adresleri bulunuyor. Son olarak da uygun bir alan varsa telif hakkının kendisine ait olduğuna ve izinsiz paylaşılamayacağına dair bir cümle ekliyor.
Watermark örnekleri yazımızın devamında yer almaktadır.
2. Çözünürlük Ayarları
Joanna, watermark engeli aşılsa bile telif hakkı ihlali yapan kişinin çalışmanızı bir projede kullanabilecek kalitede ele geçirmemesini sağlamak için internet üzerinde paylaştığınız çalışmaların çözünürlüğünü düşürerek paylaşmamızı tavsiye etti. Daha önce bahsettiğimiz watermark şablonları gibi çözünürlük için de şablonları bulunduğunu gösterdi. Boyutlar kullandığı platforma göre değişse de çözünürlük için en fazla 72 dpi ve renk modunun da RGB olması gerektiğini söyledi. Aşağıdaki tabloda Photoshop programında oluşturulan bazı örnek şablonların bilgileri gösterilmektedir.
3. İsteğe Bağlı Kayıt Tescil İşlemi
İsteğe bağlı kayıt tescil işlemi ile gelecekte yaşayabileceğiniz telif hakkı problemlerinde resmi olarak eserin size ait olduğunu kanıtlamayı kolaylaştırabilirsiniz.
İSTEĞE BAĞLI KAYIT-TESCİL İŞLEMİ NEDİR? Eserler üzerinden gerçekleştirilmekte olan İsteğe Bağlı Kayıt-Tescil işlemi, eserin kimin tarafından meydana getirildiğini belirlemeye kolaylık sağlamak amacıyla yaptırılması zorunlu olmayan, yaptırılmadığında hak kaybına neden olmayan ve kişiye herhangi bir hak vermeyen beyana dayalı bir işlemdir. Eser üzerindeki tüm haklar, onu meydana getiren kişiye aittir ve herhangi bir kurum aracılığıyla alınmaz. İşlem, kesinlikle fikirler üzerinden gerçekleştirilmez ve fikirler korunmaz. NE İŞE YARAR? Beyana dayalı olarak gerçekleştirilen İsteğe Bağlı Kayıt-Tescil işlemi sonucunda verilen belge, eser sahibinin yani eseri meydana getiren kişi ya da kişilerin kim olduğunun ispat edilmesinde kolaylık sağlar. Hak veren bir belge değildir.
4. Digimarc Eklentisi
Patentli dijital filigran ekleme teknolojisine dayanan Digimarc Barcode, görüntü telif korumasını bildirmek için Photoshop görüntü dosyalarına benzersiz bir dijital tanıtıcı uygular. Digimar Adobe Photoshop programına eklenti olarak yüklenir ve çalışmanıza gizli bir filigran ekleyerek internet üzerinde eserinizi takip eder. Ve eseriniz internet üzerinde nerede kullanıldıysa nokta atışı sayılabilecek bir kesinlikte adresi eser sahibine bildirmektedir.
Digimarc ile ilgili ekran görüntüleri yazının devamında yer almaktadır.
Digimarc eklentisini Adobe eklenti marketinden yükleyebilirsiniz. Digimarc abonelik gerektiren bir hizmettir. Kuruluşun bunun dışında hizmetleri de bulunmaktadır.
Üyeliğinizin kapsamına göre farklı hizmetler alabilirsiniz.
Her toplantıda yeni bir konu ile kendimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Joanna Butler’a bilgi ve tecrübeleri ile katkılarından dolayı çok teşekkür ediyoruz.
Comments